Udestuer og havestuer er ikke, hvad de har været – heldigvis.

Klynge
Klynge
Klynge

Udestue tilpasset dine behov

En hektisk hverdag får mange til at længes efter fred og ro, tæt på naturen. Lige nu er der stort fokus på at indrette skønne udestuer og uderum, som indbyder til afslapning, hygge og fællesskab – i grønne omgivelser.

Hvem kunne ikke tænke sig at forlænge sommeren med en udestue, hvor man kan nyde solen og lyset, som strømmer ind og giver ny energi.

Det er vigtigt, at de nye udestuer og uderum passer til din bolig og dine behov. Hos Rationel vil vi gerne inspirere til at invitere alt det gode udenfor, indenfor, så du kan skabe de bedste rammer for en oase lige midt i din egen have.

Udestue fra Rationel

4 gode grunde til at have en udestue

Mere rum

Udestuer er en praktisk måde, at få mere plads, uden at der går mursten i den.

Mere lys

Udestuer lukker mere lys og varme ind og giver nyt liv til en gammel bolig. Nogle gange er det lige det, der mangler.

Mere moderne

En udestue kan gøre dit hus smukkere og mere moderne at se på. Udefra med store flader af glas – og indefra, hvor haven næsten bliver en del af interiøret.

Mere værd

Det kan godt betale sig at forlænge foråret. Din bolig bliver mere værd med en stilfuld og funktionel udestue, der passer til huset.

Renover din udestue i stedet for at rive den ned

Udestuer der følger med de gamle parcelhuse kan sagtens blive til mere en et praktisk ufiks vedhæng.

Opdater udestuen med moderne vinduespartier. Så får du masser af dagslys og et rum, der kan anvendes hele året. Og vælger du vinduer i træ/alu får du endnu mere vedligeholdelsesfri nydelse.

Udskift de lodrette glasfelter i den gamle udestue med store ubrudte glasflader, der både lukker mere lys ind og holder på varmen i de kolde måneder.

Sort yderdør med sideparti
Sort havedør

Rationel har også vinduer til udestuen – heldigvis

Har du en gammel udestue, eller har du bare lyst til at få mere plads, så er der mange gode grunde til at interessere sig for en ny generation af udestuer.

Hos Rationel er vi eksperter i vinduer og udvendige døre. Vi kan ikke levere en fiks og færdig udestue med tag, fundament og så videre, men Rationel kan skræddersy elementerne lige efter dine mål og ønsker, så du kan designe din helt egen udestue, som passer til din bolig.

Se arkitektens forslag til udestuer

Vi vil gerne inspirere dig til at lave en udestue-løsning, der passer til din familie og din bolig. Derfor har vi har inviteret en arkitekt til at komme med forslag til hvordan man kan gøre udestuen til en integreret funktionel del af dit hus.

“Det samlede arkitektoniske og visuelle udtryk for havestuen og huset skal søges opfyldt i en harmonisk, æstetisk og funktionel kobling og tillige skabe bedst mulig lysindfald og udsigt.”

– Hauge Bjerre Nielsen, arkitekt m.a.a.

Udestue som familiens nye yndlingsrum

Rationel Havestue
No. 1

Hele familiens nye yndlingsrum med udsigt til hele haven.

Udestue med høj gavl

Rationel Havestue
No. 2

Få en ekstra stue. Høj gavl med vinduer helt op til kip.

Fritstående have- eller udestue. Artikekttegnet

Rationel Havestue
No. 3

En næsten fritstående havestue med glas på alle sider.

Traditionel udestue med utraditionelt med lys

Rationel Havestue
No. 4

Traditionel placering med utraditionelt meget lys.

Bemærk

Arkitektens skitser er til inspiration for dig, der overvejer at bygge en udestue eller renoverer den gamle. Vi gør opmærksom på, at Rationel ikke leverer en totalløsning, men kun vindues- og dørelementerne.

Hvad siger ejendomsmægleren om udestuer!

Hos ejendomsmægleren oplever man fornyet interesse for udestuen og dens kvaliteter.

Igennem længere tid har det ikke været så brugt og attraktivt med en udestue, men ejendomsmægler Henrik Buur fornemmer, at det er ved at ændre sig, da mange gerne vil skabe sig et uderum med masser af lys og udkig til haven – samtidig kan en udestue have stor nytteværdi i forbindelse med boligen.

Henrik Buur tilføjer, at alle kan etablere en udestue, men det er uhyre vigtigt, at udestuen etableres med respekt for det eksisterende hus. Mange af husene fra 60’erne, 70’erne og 80’erne ligner hinanden, men her kan det ”næsten blive et helt nyt hus” at se på udefra, hvis der opføres en ny og harmonisk udestue på huset.

For at skabe det rigtige udtryk på udestuen opfordrer han til at involvere en arkitekt i processen, som vil sikre, at der bliver også bliver tænkt på æstetik, vinkler og lysindfald, hvilket har betydning for både husets fremtidige værdi og anvendelsesgrad.

”Det har værdi – både på pris og i anvendelse – med en udestue, som kan skabe et ”uderum” med masser af lys og udsigt til haven.”

– Ejendomsmægler Henrik Buur, Indehaver Nybolig Herning

Hvordan kommer jeg videre

Skal jeg søge byggetilladelse?

Bygningsreglementet skelner mellem udestue og tilbygning.

  • En opvarmet udestue er en tilbygning og skal derfor opfylde en række krav til beboelse, herunder krav til rumhøjde, tæthed og isolering.
  • En uopvarmet udestue har ingen krav til varmeisolering, tæthed mm. Men der er stadig krav til sikkerhed, indeklima, brandsikkerhed mm.

Der skal altid søges om byggetilladelse til udestue, også selvom den ikke opvarmes – uanset hvor den placeres på grunden. Ansøgningen skal være skriftlig og bl.a. indeholde tegninger og beskrivelse af udestuens placering, opbygning og materialer.

Afstanden til skel = > 2,5 meter. Ved sommerhuse > 5 meter

Det fremgår af BBR om arealet er registreret som udestue eller boligareal. En udestue tæller med i etagearealet og det skal sikres at der ikke opstår konflikt med grundens bebyggelsesprocent. Normalt 30% i parcelhusområder.

Hvem kan hjælpe mig?

Tag kontakt til en professionel, uanset om det er den lokale tømmerhandel eller tømrer. De vil kunne hjælpe dig med hele projektet, som ud over vindueselementerne også omfatter fundament, tagløsning og montage.

Rationels tagguide til udestuer og havestuer

Valg af tag til udestuen har stor indflydelse på komfort og det visuelle udtryk.

Der er ikke et entydigt rigtig eller forkert valg. Nogle tagtyper er meget robuste, men stjæler lyset. Andre typer lukker masser af lys ind, men kan let være med til at overophede rummet. Når du skal vælge, anbefaler vi, at du forholder dig til udestuens placering og overvejer, hvordan du ønsker at benytte det nye uderum i dagligdagen.

Vi har samlet de fire typiske tagtyper og beskrevet fordele og ulemper i vores tagguide.

Tagprodukterne i guiden forhandles hos de fleste  danske trælaster og  byggemarkeder. Hos trælasten og byggemarkedet får du altid kompetent og professionel rådgivning, før du køber.

Tagpap – den besværlige løsning

Tagpap anvendes ofte på garagen og udestuen, hvis du vil undgå at lukke for meget sol og varme ind, og taget skal være robust. Det kan være en sydvendt udestue, hvor solen nemt kan overophede rummet, eller det kan være, at udestuen står under en stort kastanjetræ med nedfaldsfrugter.

Når du vælger tagpap reducerer du lysindfaldet, og det vil bevirke at rummet bag udestuen bliver markant mørkere. Med tagpap får du heller ikke fuld glæde af solens lys og varme i forårs- og efterårsmånederne.

Glastag – den elegante og dyre løsning

Vælger du et glastag, får du selvsagt masser af lys ind i udestuen. Rummet bag udestuen får også stor glæde af et glastag. Det er nemlig minimalt, hvor meget dagslys et glastag stjæler. Et glastag er typisk produceret i lamineret termoglas og er dermed også med til at holde på varmen i de kolde måneder.

Men du skal være opmærksom på, at et glastag  ikke giver meget skygge, når solen står højt på himlen. På de varmeste dage kan din udestue føles som en sauna.

Termoplader – den fornuftige løsning

Med termoplader får du et let plastiktag med isolerende effekt. Termotaget lader samtidig lys passere, uden du bliver ruineret. Det betyder, at du slipper for kondens, og at udestuen også kan holde lidt på varmen på de køligere dage.

Tagpladerne lukker dog ikke helt så meget lys igennem som glastaget. De er mere sårbare, når vi taler om alger og store hagl. Forventet levetid 5-15 år afhængig af vejr og vind.

Trapezplader – discountløsningen

Trapezpladerne er det mest anvendte materiale i de gamle udestuer. Det skyldes , at pladerne er både billige og lette at montere. Pladerne fås i flere udgaver i forskellige farver og med forskellige egenskaber, hvor især evnen til at lade lyset passere er værd at bide mærke i.

Trapezplader har ikke nogen form for isolering overhovedet. Solens UV-stråler får med tiden trapez-pladerne til at fremstå grumsede. De er sårbare over for alger, haglvejr og efterårsstorme.