Nutidens sprosser ligner de gammeldags til forveksling. De giver en smuk opdeling af vinduet og klæder især bondehuset, murermestervillaen og det herskabelige palæ. Men også andre typer af huse kan bruge sprosser til at skabe det helt rigtige look.
Engang udstyrede man sine vinduer med sprosser, fordi ruderne ikke kunne holde, hvis glasfelterne blev for store. I dag bruger vi sprosser som pynt og til at fremhæve en særlig arkitektonisk stil.
De giver en smuk opdeling af vinduet, som passer særligt godt til bondehuset, murermestervillaen og herskabelige palæer i klassisk stil. Altså huse, der i forvejen har et strejf af romantik og gamle dage – uanset om de har 100 år på bagen eller ej. Men sprosser er faktisk gode til andet og mere end at understrege den klassiske stil.
De kan også bruges til at skabe et mere råt og industrielt look a la gammel fabriksbygning og new-yorker-loft. Eller til at skabe en hyggelig geometrisk effekt ved at bryde ruden med en enkelt tværgående eller lodret sprosse i eksempelvis et nybygget parcelhus. Det vigtigste er, at arkitekturen og sprosserne passer sammen. Og at man placerer sprosserne med omtanke.
Det fine er nemlig, at du kan sætte dine sprosser, som du vil. På kryds, tværs og diagonalt. Typisk får du det mest harmoniske udtryk ved at sørge for, at de flugter fra vindue til vindue og passer til husets linjer og rudernes proportioner.
Passer sprosser til mit hus?
Er du i tvivl, om sprosser vil klæde dit hus, og hvor de i givet fald skal sidde, kan du sætte malertape på dine gamle vinduer og få en fornemmelse af effekten. Tjek både udefra og indefra. Mens vinduet rammer din udsigt ind, vil sprosserne komme til at bryde den op i flere dele. Husk at det ikke må sidde forlænge. Det efterlader mærker.
Derudover er det vigtigt at sprossens udformning, bredde og stil også passer til huset.
Prøv også Rationel App
Med Rationel App’en kan du scanne dit eget hus og indsætte 3D modeller af vinduer og døre på facaden. Du kan vælge forskellige modeller, tilpasse størrelsen samt afprøve farver og sprosseopdeling. Du kan også gemme dine forslag og lave kopier, så du kan sammenligne og se, hvad du bedst kan lide.
Hos Rationel har vi to typer sprosser
Til klassisk byggeri
Sprosserne i serien FORMA og FORMAPLUS passer til den klassiske arkitektur og ligner de gammeldags sprosser til forveksling med fine profileringer og spinkle mål, som sikrer et godt lysindfald. Oprindeligt var sprosser med kittede ruder typisk mellem 19 og 26 millimeter brede. Rationels klassiske sprosser har en bredde på 25 millimeter.
Sprosser til moderne byggeri
Sprosserne i serien AURA og AURAPLUS passer til den mere moderne arkitektur. De er retkantede, enkle og helt uden profileringer for netop at holde den nutidige stil. De har en bredde på 31 mm millimeter.
Energisprosser
Det ser ud som vinduet er bygget op af en hel masse små glasfelter, men fælles for begge typer sprosser er, at de modsat gamle dages sprosser ikke bryder glasset. Sprosserne er monteret udvendigt og indvendigt på et stort glasfelt. Inde i glasset sidder en afstandsprofil, så det ligner at glasset er delt op. Det betyder at der ikke skabes kuldebroer og energitab, og det er godt både for dit indeklima og din varmeregning. Vi kalder dem også energisprosser.
Læs mere om energisprosser her
Bliv inspireret
I vores inspirationsgalleri finder du masser af flotte eksempler på huse i forskellige stilarter og med sprossede vinduer. God fornøjelse.