Dug på ruderne er helt almindeligt i foråret og efteråret, når temperaturforskellen på ude og inde bliver større. Men hvad betyder det for boligejeren? Vi giver dig hurtigt overblik.

Duggede ruder er helt almindeligt i morgentimerne i april og september, hvor forskellen vokser på temperaturen inde i boligen og udenfor.
Når varm og fugtig luft rammer en kold flade, bliver luften kold, og det får fugten til at samle sig i små dråber af kondensvand. Du kender det fra en kold flaske vand på et frokostbord i solen eller fra spejlet, der dugger efter morgenbadet.

Sidder duggen udenfor eller indenfor?
Når det gælder dug – og dermed kondensdannelse på ruderne, er det vigtigt at skelne mellem dug på rudernes udvendige side og indvendige side. Så længe duggen kun sidder på den udvendige side, er der ikke noget problem.
Faktisk vil udvendig dug typisk være et tegn på vinduer, der isolerer rigtig godt.

Men er der dug på rudernes indvendige side, kræver det, at der bliver gjort noget. Indvendig dug er et tegn på, at der er for høj luftfugtighed, og når der er for meget fugt i luften, kan det fx føre til problemer med skimmel inden døre.

En anden konsekvens af dug og kondens, der får lov at sidde på rudens indvendige side, er, vandet kan gøre skade på vinduesrammen. Gummilisterne, der holder ruden fast i rammen og er med til at isolere, kan også tage skade og blive utætte af fugten.
Og hvis vandet får lov at løbe ned i en vinduesramme af træ gennem en længere periode, vil træet begynde at rådne, hvis det får lov at stå.

 

Nedenstående grafer viser, hvornår på året der er størst risiko for at opleve kondens på vinduerne, samt hvilke tidspunkter på døgnet det forekommer.


Kilde: Glasindustrien